Je wilt een mobiele app bouwen? Eén van je eerste keuzes is de programmeertaal (of -talen) waarin je dit gaat doen. In dit artikel leggen we je de mogelijkheden uit!

In telefoonbezittend Nederland gebruikt 62% Android en 37% iOS (oftewel iPhone). Twee operating systems met twee verschillende talen; een Android-app bouw je in Java, een iOS-app in Swift (of Objective-C). Ervan uitgaande dat je graag een app lanceert die voor heel Nederland bruikbaar is, moet je kiezen hoe je dat aanpakt.
Twee aparte apps
Je kunt natuurlijk twee aparte apps bouwen, één in Java en één in Swift. Dan heb je developers nodig voor beide talen (dubbele kennis) en moet alle code twee keer worden geschreven (dubbele tijd). Dat kan duur uitpakken. Het voordeel is dat je apps dan perfect vloeiend werken op Android en iOS.
Eén ‘cross-platform’ app
Om dit efficiënter en betaalbaarder te doen, zijn ‘cross-platform frameworks’ opgericht. Daarmee bouw je één app in één taal, die zowel op Android als iOS werkt (of zelfs in je browser). De populairste drie opties hiervoor zijn Xamarin, Ionic en React Native.
Xamarin – eigendom van Microsoft – is de oudste, opgericht in 2011. Daarna kwam Ionic in 2013. De jongste van de drie, React Native, werd in 2015 gelanceerd door Facebook. De verschillen vergelijken we hieronder.
Programmeertaal
In Xamarin programmeer je in C# (‘C-sharp’). In Ionic en React Native schrijf je in JavaScript (niet aan Java gerelateerd), de meest gebruikte programmeertaal ter wereld (gebruikt door 95% van alle websites en 68% van alle developers.) Het gebruik van JavaScript betekent dat Ionic- en React Native-apps ook als website (webapplicatie) bruikbaar zijn. Zo kun je in één keer een mobiele app én een website hebben. Dit geldt niet voor Xamarin.
Native versus Hybrid
Met Xamarin en React Native wordt de code die je hebt geschreven door het framework vertaald naar Java en Swift. Zo krijg je een ‘native’ app. Daarentegen wordt met Ionic je code niet vertaald, maar wordt er in de app in feite een website getoond die aanvoelt als een app. Dit heet een ‘hybrid’ app. Een hybrid app is enigszins langzamer dan een native app, Xamarin- en React Native-apps werken dus iets sneller dan Ionic-apps.
Doordat Xamarin en React Native hun code vertalen naar Java en Swift, dien je – afhankelijk van de mate waarin je jouw app wilt customizen naar jouw wensen – ook (basis)kennis van Java en Swift te hebben. Omdat dit in Ionic niet relevant is, is het ontwikkelingsproces hiermee vaak sneller en ben je vrijer in het ontwerp van je applicatie.
Gemak voor developers
Naast dat Ionic en React Native jonger zijn dan Xamarin, zijn ze ook innovatiever op het gebied van gebruiksgemak. Ze hebben een heel actieve online community waarin developers kennis delen en elkaar helpen. Voor Xamarin geldt dat niet. Bij het kiezen van een platform is het belangrijk te weten of het framework met de tijd mee blijft gaan. Technische innovaties in het ontwikkelingsproces van Ionic en React Native bieden veel voordelen bij het sneller en efficiënter kunnen bouwen en testen. Dat kan je veel tijd en geld besparen.
De keuze van welk platform het beste voor jou werkt, is natuurlijk afhankelijk van de specificaties van je project. Weet jij al welke weg het beste bij jouw wensen past?